Where to invest?! Talking about wasting money...

 


Hello! Kārtējo reizi skatoties uz nobružātiem un dubļainiem apaviem, saplīsušu vīli savā virsjakā un cītīgi meklējot, kur palikušas visas manas matu gumijas, es sāku domāt, kur patiesi ir vērts ieguldīt savus līdzekļus, kad naudas tērēšana skar mūsu ikdienas izskatu un zinot, ka Latvija nebūt nav tā īstā vieta, kur veikalu piedāvājums atbilst mūsu sezonām un laikapstākļiem? 

Looking over dirty shoes and whining about another tear in my jacket, making a chaos in my room just to find where have all my hair ties gone... that is sometimes really overwhelming. So I started to think about where is it actually worth investing your money into? Especially if you live someplace like Latvia, where the clothes in our shops do not even match our seasons nor the weather and you can buy shoes for rainy weather that are not suppossed to be worn outside when it actually rains....


Viena no vieglākajām lietām, kur nevajadzētu būt žēl tērēt savu naudu - aksesuāri, to skaitā dekoratīvas sprādzes un ķemmītes, ja tās sargā kā savu dzīvību un vienmēr noliek vietā. Man pašai ir ļoti daudz auskaru, bet kaut kā vienmēr šķiet, ka ir par maz, taču tik un tā man nav žēl par tiem izdot naudu, jo tie saglabājas ļoti ilgu laiku, tāpat kā kaklarotas, dimanti un zelts... Protams, ir nedaudz smieklīgi, ja par vienu aproci sanāk maksāt 10 euro, jo tā cena nešķiet atbilstoša tam, ko tu pērc, bet lielākoties, tādas lietas kā cepures, šalles, brilles, auskari, kaklarotas, gredzeni, brošas mūsu plauktos un skapjos pavadīs visilgāko laiku mūsu dzīvē! Vienmēr paturu prātā, ka vēsturei patīk sevi atkārtot, tādēļ jebkurš aksesuārs no jebkura gadsimta un modes laika kādreiz atkal būs noderīgs. :) 

One of the easiest things to invest in - accessories. Let's be honest, these things will be with us for the longest time, compared to clothes and shoes and other things. I myself have a lot of earrings, but somehow it always seems there is not enough. Maybe I am just a hoarder, but when I think about it, these things like hats and scarfs and jewelery stay with me the longest. Of course it is a bit ridiculous to spend 10 euros on something you can make yourself or that is obviously not worth that money, but in the long run, somehow history tends to repeat itself and no matter what time of history the accessorie comes from, it will always be possible to find use for it. And I also think it is worth investing in decorative bobby pins and small combs if you guard them wisely and always put in place, because those count as accessories as well and might come in handy when least expected!


Jā, es neredzu iemeslu tērēt tik daudz, cik pieprasa veikali uz to, kas ātri nonēsājas un neatbilst savai kvalitātei. Bet ko es atbalstu un iesaku - iegādāties kvalitatīvas pamatlietas! Melns/balts topiņš, pieklājīgi svārki, oficiālas bikses, universāla kleita un izturīgas zeķes. Un noteikti laba apakšveļa. To mēs nēsājam visilgāk. Kamēr kāds teiks, ka uz apakšveļu nav vērts tērēt, jo to tāpat neviens neredz un tam nav nozīmes, es saku, ka ir gan, jo pietiek vien ar unikālu apakšveļu, lai justos lieliski un gāztu kalnus savā dzīvē. Skaista krāsa, raksts, mežģīnes, īpašas funkcijas, komforts, erotiska pieskaņa. Neticēsiet, bet ar apakšveļu vien var panākt lielu pašpārliecinātības izaugsmi.

I do not see the point of spending the amount of money shops ask for their clothes that rarely last the whole season, but I do believe that it is worth buying quality basic clothes, for example, black/white top, official-looking skirt and trousers as well as an universal dress, a pair of good socks and garter belt. And underwear. While someone will never see a point of spending money on a good underwear, especially, because no one else sees it besides you (or someone special), I think that a beautiful underwear can go a long, long way. Not only does it last long, it can even give a huge confidence boost when you least expect it. There is always something special, a little thrill of wearing a beautiful underwear! After all, you might not look well dressed on the outside, but under it all you're looking your best and you know it.


Par āra apģērbiem.. šeit vairāk man gribas runāt par auksto sezonu apģērbu. Investējiet siltā, kvalitatīvā jakā vai mētelī! Šoziem nostaigāju lielāko aukstumu ar savu rudens mēteli, jo praktiski nebija ne laika, ne piedāvājuma, ne vēlmes meklēt sev ziemai kaut ko, turklāt pagājušajā gadā es tik ļoti nesalu. Taču, kad pienāca pēdējais aukstums, es saņēmos un nopirku ko siltu un ērtu. Atšķirība - milzīga. Ne vienmēr, protams, jo dārgāks, jo labāks, taču, ja ir pārbaudīta vērtība, firmas zīme un zinat, ka tas būs tā vērts, neminstinieties un droši pērciet. Viens kārtīgs ziemas mētelis, rudenim ūdens necaurlaidīgs apģērbs, pavasarim silts, bet skaists mētelītis un vasarai klasisks plašķītis, piemēram. Šajā gadījumā apģērbs kalpos vairāk kā vienu sezonu, pasargās no laikapstākļiem un radīs pašam valkātājam komfortu. 

When it comes to outerwear, I would like to focus more on the winter and fall. Do spend a little bit more on outerwear for these seasons, because there is nothing better than staying warm and comfortable in great cold! These clothes will last for more than one season, they will do what they are supposed to and it will only benefit you, because you will be comfortable, warm, you will easily survive each season! So, invest in one great jacket or coat for winter, something for fall that does not let you get wet, a cute coat for spring and something classic and nice for summer cold days. It is nothing much, but try to find something that you can easily combine with everything else.


Man pašai šī ir liela problēma. Ļoti liela. Dzīvojot vietā, kur pagalms neizžūst līdz vasaras viducim un ikvienas tikko notīrītas kurpes ārpus vārtiem jau ir izbradātas un netīras ar smiltīm un dubļiem, es cenšos netērēt uz saviem apaviem vairāk kā 20 eiro. Bet tajā pašā laikā šogad esmu sapratusi, ka ir vērts iegādāties zināmu zīmolu apavus ziemai, tos kopt un staigāt pa sniega kupenām un, kamēr auksts, pa dubļiem ar izturīgiem apaviem. Šajā gadījumā ir tas pats, kas ar ziemas apģērbu. Noteikti ir vērts tērēt nedaudz vairāk sporta apaviem, gumijas zābakiem (tie, man šķiet, nekad nesabojājas), kurpēm, kuras nekur citur nevar atrast! Ikdienas apaviem.. nu, padomāsim - katru gadu modē nāk kas jauns, nebraucot ar mašīnu, apavi ātri nodriskājas, zoles sabojājas, papēži saskrāpējas, laiviņas iznēsājas. Vai tas ir tā vērts? Ne gluži. Labāk samaksāt mazāk, nonēsāt, bez sirdsapziņas izmest un nākamajā sezonā atjaunot kurpju garderobi ar jaunām lietām!

This is a huge problem for me. I live in a place where my back yard dries only in the middle of the summer, any pair of shoes gets incredibly dirty after I leave my house and go outside, so, what is the point of spending more than 20 euros on a pair of shoes? But I do think that, when it comes to cold seasons again, it is completely worth it to invest in boots or shoes that completely guard you against snow, raind and mud. It is also a good idea to invest in sports shoes (I wear my nikes for 5 years now and they still look great, even though they are damaged a little), high heels that you can not find anywhere else and rain boots, because those never get damaged. But when it comes to everyday shoes, it is much better to buy a cheap new shoe wardrobe every year and to throw out old shoes with a smile on your face than to damage shoes that are not worth their price!


Tas tāds ļoti mazs ieskats uz to, ko pārdomāju pēdējās dienas. Šis, protams, ir ļoti diskutabls jautājums un katram par to ir savs viedoklis, taču es vairs neredzu atšķirību, kur pirkt ikdienai apavus un apģērbu, jo cenu līmenis starp visu ir izlīdzinājies - gan tirgu, gan humpalu veikaliņiem, gan brand new drēbēm veikalu skatlogos, kas tāpat neatbilst ar kvalitāti savai cenai. Jāsāk mācīties iepirkties gudri! Kā Jums šķiet, kur ir vērts atstāt savu naudu? :) 


5 comments

Arta said...

es atkal par tiem apaviem domāju, ka man jāsāk beidzot pirkt kavlitatīvi apavi nevis tādi uz vienu sezonu, jo šoreiz runa nav par to, ka tie nodriskājas utt, bet par to, ka lētie apavi man ārkārtīgi noberž kājas. man ir "berz mani" kājas - jebkuršs apavs dienas beigās padara manas kājas asiņainas un man pat šķiet, ka ne reizi neesmu nopirkusi apavus (izņemot varbūt ziemas), kas man neberztu. tāpēc cenšos pirkt kaut ko dārgāku un kvalitatīvāku, lai tikai izvairītos no kāju agonijas...

bet, par to, ka tie nodriskājas - lēti vai dargi, ja daudz staigā - pilnībā piekrītu. :)

Sabīne said...

Pilnīgi piekrītu par āra apģērbu - pati jau otro reizi iegādājos brenda ziemas mēteli un nenožēloju ne santīmu, ko samaksāju, turklāt drausmīgo aukstumu janvāri pārdzīvoju ne reizi nesalstot.
Apavus manai kājai gan ir grūti atrast, bet tādas lietas kā klasiskas augstpapēžu kurpes un melnas laiviņas gan parasti iegādājos kvalitatīvas.

Visvieglāk ieekonomēt uz apģērbu sanāk vasarā - lēti krekliņi un kleitiņas no ebay:)

anon said...

Domāju, ka vērts tikai mēteli pirkt dārgu. Viss pārējais ir atkarīgs no tā, kā par to rūpējas. Piemēram es uz tādu zābāku smērēšanu un tīrīšanu esmu slinka, tāpēc dārgi turas tikpat ilgi cik lēti. Ar somām un citādām drēbēm - man gaume mainās pārāk bieži lai es pirktu dārgas lietas. Kāpēc? Tāpat visdrīzāk palietošu gadu un apniks. To gadu jau točna izturēs.

Anonymous said...

Pilnīgi piekrītu par labu apakšveļu, pat vissdranķīgajā dienā, tā man spēj pacelt garastāvokli, tāpat arī apavi, ādas apavi vienmēr kalpo vairākus gadus un izvēloties klasiskos modeļus, arī nākošajā gadā tie būs modē.

Elīna said...

Līdz šim esmu ieguldījusi dārgās saulesbrillēs (gadu gaitā tas atmaksājas, jo brilles nepērku katru gadu jaunas) un naudas makā (tas pats, kas ar saulesbrillēm). Par somām žmiedzos, bet domāju, ka drīz pienāks arī mans dārgo somu laiks. Apģērbu pērku vidējā cenu kategorijā, un to, kas patīk... Rotaslietās gan nepērku dārgas, pasūtu no ebay, jo tas man ir max 3 reizēm, neesmu grabuļu cilvēks.